SOCIAL RETURN – Waar gemeenten miljoenen laten liggen.

Social Return Gemeenten

05 feb SOCIAL RETURN – Waar gemeenten miljoenen laten liggen.

“Besteden gemeenten de fondsen die vrijkomen uit social return op een efficiënte  eerlijke en transparante manier of laat men door het beperkt aanbod van kandidaten die ingepast kunnen worden geld en kansen liggen?”

Uit een rondje langs een aantal gemeenten blijkt dat met regelmaat een goede invulling van social return te wensen overlaat en dat er vaak geld blijft liggen. Extrapolerend naar alle gemeenten in het land gaat het om vele miljoenen euro’s. Geld dat niet ten goede komt aan een kwetsbare doelgroep die het hard kan gebruiken.

Social return, wat is het?
Social return afspraken hebben als doel een bijdrage te leveren aan het vergroten van de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en wordt als onderdeel bij aanbestedingen door de overheid verplicht gesteld.

De overheid wil bij aanbestedingen dat bedrijven een vast percentage (meestal 5%) van de opdracht som aan social return besteden. Dit kan door mensen uit ‘de doelgroep’ een arbeidsplaats te bieden. Ook het bieden van leer-/werkplekken, trainingen of opleiding aan deze mensen behoren tot de mogelijkheden. Het beleid hiervoor is nog volop in ontwikkeling.

Waar gaat het fout?
Afhankelijk van de gemeente is er meer of minder ruimte voor een eigen inbreng. En hier gaat het vaak fout. Door het ontbreken van beschikbare kandidaten komt het met regelmaat voor dat het gemeente en bedrijven niet lukt om acceptabele kandidaten voor de opdrachten te selecteren. Er vindt dan een korting plaats op de hoogte van de socila return bijdrage of, om eindeloze discussies en procedures te voorkomen, wordt vaak besloten het er verder maar bij te laten. Jammer, een gemiste kans.

Kan het anders?
At Monday biedt gemeenten die hier mee worstelen een uitstekende mogelijkheid deze fondsen ten goede te laten komen aan IEDEREEN uit de doelgroep. At Monday is als enig arbeidsmarkt portal 100% onafhankelijk. Werkzoekenden (ook met afstand tot de arbeidsmarkt) en werkgevers kunnen elkaar volledig vrij, gratis en zonder tussenkomst vinden. Onbeperkt, 24/7. Werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen zich met een professioneel loopbaanportfolio presenteren op At Monday maar medio maart 2017 ook op een speciaal ontwikkeld platform “ de Nationale Talenten Bank

Naast zichtbaarheid op de arbeidsmarkt beiden beide portals, At Monday en NTB, iedereen de mogelijkheid om voor een laag, vast bedrag per maand, onbeperkt gebruik te maken van alle ruim 400 online trainingen van gerenommeerde opleiders als New Heroes ( powered by Schouten & Nelissen), Online Academy van NCOI en icademy. Daarnaast bieden beide portals met regelmaat actuele webinars waar loopbaancoaches en andere deskundigen kandidaten helpen zich o.a. beter voor te bereiden op een baan.

Laat de social return bijdragen niet verloren gaan!
Heeft uw gemeente ook moeite om een goede invulling te geven aan social return en staan budgetten om de doelgroep gedegen te helpen ook onder druk?

Bel ( o76-571 66 67) of mail ons. Wij helpen u graag uw social return daar terecht te laten komen waar hij hoort: Bij de meest kwetsbare doelgroep.

 

At Monday / Nationale Talenten Bank

 

No Comments

Post A Comment